Makaronowa pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy all dente wg wskazówek na opakowaniu.Odcedzamy.
Paprykę wydrążamy kroimy w grubsza kostkę tak samo por i szynkę. Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy pokrojone warzywa dusimy około 3-5 minut po czym wrzucamy makaron doprawiamy przyprawami do smaku.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną masła.
2.Sos:
Jajka ubijamy mikserem na puszystą pianę, następnie miksujemy ze śmietaną doprawiamy szczyptą soli pierzu i gałki oraz dodajemy połowę startego na tarce sera żółtego, masą zalewamy makaron, posypujemy po wierzchu resztą sera.Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 25-30 minut.Podajemy gorące danie, krojąc na kawałki.
Komentarze