Makaron "Chińska miseczka"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis inspirowany jest "Chińskim kubełkiem"na wynos.Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 paczuszki zupek chińskich "von-ton"
    2 filety z kurczaka
    2 łyżki soku z cytryny
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    2 łodygi selera naciowego
    1 czerwona cebula
    1 zielony ogórek
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 puszka groszku konserwowego
    4 duże pieczarki
    2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    1 pęczek zielonej cebulki
    9 łyżek oleju rzepakowego
    sól,pieprz,kozieradka,curry,papryka słodka,szczypta cynamonu
    sos sojowy jasny
    prażony sezam

Makaron "chińska miseczka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka oczyszczamy,kroimy w paski,solimy,posypujemy papryką,curry,dodajemy sok z cytryny,mieszamy w misce,odstawiamy na godzinę do lodówki.W między czasie warzywa oczyszczamy kroimy w grubsze zapałki.Kukurydzę i groszek odcedzamy.Na dużej patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy filet z kurczaka,podsmażamy,dodajemy warzywa.Smażymy krótko na dużym ogniu,doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem sojowym.W garnku zagotowujemy wodę,lekko solimy,dodajemy sos sojowy,kozieradkę,wrzucamy makaron,mieszamy,gotujemy 2minutki,wyjmujemy łyżką cedzakową.Makaron,oraz warzywa łączymy ze sobą,mieszamy,doprawiamy do smaku,wrzucamy posiekaną kolendrę,sezam.Makaron porcjujemy do miseczek,posypujemy posiekaną zieloną cebulką.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy