Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo - serowym

5 (200 ocen)

  • 45 min

Moi znajomi uwielbiają tę potrawę! Zajmuje ona honorowe miejsce na stole podczas wszystkich organizowanych przeze mnie imprez!:)

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g szpinaku mrożonego
    2 serki topione ( z szynką, z ziołami itd. zależy od upodobań)
    1 śmietana 18% (mała lub duża - im więcej śmietany tym rzadszy sos)
    2 łyżki majonezu
    500 g makaronu
    oregano
    bazylia
    pieprz
    sól
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo - serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię. Dusimy do momentu całkowitego rozmrożenia. NIE DODAJEMY OLEJU ANI INNYCH TŁUSZCZY.
  • 2. Następnie łyżką odlewamy nadmiar wody z patelni. Wrzucamy do środka dwa serki topione. Przykrywamy - zostawiamy na 5 min(nie mieszamy).
  • 3. Przygotowujemy sos :
    Do małego garnuszka wlewamy śmietanę oraz dwie łyżki majonezu, mieszamy dodając oregano, zioła prowansalskie, bazylię, sól, pieprz - doprawiać do smaku. Ilośc użytych przypraw według uznania.
  • 4. Gotujemy makaron( nalezy uważać by nie był zbyt miękki, najlepszy jest al dente)
  • 5. Makaron z rozpuszczonymi serkami dobrze wymieszać, następni dodać sos. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • gotowe do zjedzenia! 6. Ugotowany makaron wymieszać z przygotowanym sosem. Doprawić solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na ciepło.
    Smacznego!

Porady

Jeżeli używamy małej śmietany to wystarczą dwie łyżki, natomiast do dużej zalecałabym użyć 4 ,łyżek majonezu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować