Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i parmezanem

4.5 (160 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Latem można nabyć świeże liście szpinaku na targu, liście są lekkie i kupuję ich sporo - błyskawicznie topnieją na rozgrzanym maśle, jeszcze czosnek, gałka, trochę soli, a zapach roznosi się wszędzie

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czosnek: 1.5 ząbka
    - filet z kurczaka - duzy (pojedynczy): 1 sztuka
    - przyprawa do gyrosa, torebka: 1 sztuka
    - parmezan, świeżo starty: 3 łyżki
    - kapary: 30 sztuk
    - szpinak liście- opakowanie: 1 sztuka
    - makaron rurki, kolanka lub świderki: 1 opakowanie
    - sól, pieperz: 1 szczypta
    - gałka muszkatałowa do smaku: 1 szczypta
    - zioła prowansalskie do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuję makron zgodnie z przepisem, odcedzam
  • 2. Do gorącej oliwy wrzucam pokrojonego kurczaka, przesmażam na złoty kolor, następnie przykrywam i duszę go przez około 5 minut, aż kurczak wypuści sok, następnie zdejmuję pokrywkę i ponownie przesmażam, aż wyparuje woda i kurczak będzie chrupiący
  • 3. Na patelnię daję masło, rozpuszczamy, dodajemy pokrojony drobno czosnek, dodajemy liście szpinaku - razem dusimy pod przykryciem przez kilka minut, przyprawiamy (gałka, sól, pieprz) i dusimy całość następne kilka minut
  • 4. Dodaję kapary, zioła prowansalskie, doprawiam jeszcze sola i pieprzem do smaku
  • makaron z kurczakiem, szpinakiem.. 5. Posypuję parmezanem - smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Parmezan Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować