Makaron ze szpinakiem i pomidorkami w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Szybkie i smaczne danie na obiad.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Opakowanie makaronu typu farfalle

    Parę małych koktajlowych pomidorków lub dwa większe pomidory,

    ½ kg szpinaku

    3 łyżki oliwy extra vergine

    4 ząbki czosnku,

    1 cebula

    sól i pieprz do smaku

    kilka łyżek tartego parmezanu

    Sos:

    25 dag sera gorgonzola,

    1 szklanka mleka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos serowy i szpinak. W średniej wielkości garnku rozdrabniamy ser, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając, następnie podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach) i zagotowujemy całość razem około 2 minuty.
  • 2. Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odcedzony szpinak i dusimy do momentu aż wyparuje z patelni woda. Dodajemy do szpinaku ugotowany i odcedzony makaron, pokrojone pomidorki, sos serowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wszystko mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy dużą ilością startego parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować