Makaron ze szpinakiem

4.48 (166 ocen)

  • 20 min

Coś na szybki, prosty obiad! Pyszne danie ze szpinakiem w roli głównej. Idealne, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na stanie w kuchni. W tej postaci szpinak smakuje najlepiej i przypadnie do gustu każdemu.

  • 20 min

Składniki:

  • Dla 2 osób:
    0,5 opakowania mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
    ulubiony makaron
    1 cebula
    4-5 ząbki czosnku
    0,5 kostki sera feta
    3 łyżki śmietany 18% lub 30%
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sok z cytryny
    maggi, sól, pieprz
    oliwa z oliwek lub olej
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Pasty

Makaron ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron. W między czasie siekamy drobno cebulę i czosnek. Nie bójmy się dać dużo czosnku -on idealnie zgra się ze szpinakiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je do miękkości.
  • 2. Na patelnię dodajemy szpinak (rozmrożony lub w kostkach). Skrapiamy go lekko sokiem z cytryny i dodajemy gałkę muszkatołową.
  • 3. Gdy szpinak jest dobrze podsmażony dodajemy do niego rozkruszony ser feta i śmietanę. Smażymy do czasu aż feta się rozpadnie a sos zgęstnieje. W trakcie smażenia przyprawiamy sos solą, pieprzem i maggi.
  • 4. Ugotowany makaron hartujemy krótko zimną wodą, po czym dodajemy go na patelnię i mieszamy z sosem. Gotowe!

Porady

Pamiętaj, że czosnek zabija gorzki smak szpinaku. Makaron po przełożeniu na talerz polecam posypać parmezanem, mozzarellą lub startym serem żółtym. Pycha!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować