Makaron ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 5 min

Bardzo szybkie i proste w wykonaniu danie, wyśmienita uczta dla smakosza makaronów i sera pleśniowego.

  • 5 min

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu rurki lub kolanka
    1/3 opakowania mrożonego szpinaku
    opakowanie sera pleśniowego około 100g np. Lazur
    małe opakowanie śmietany 18%
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 łyżki oleju
    pieprz do smaku

Makaron ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron ze szpinakiem 1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek pocięty na plasterki do zrumieniania. Po zdjęciu czosnku delikatnie na patelnie wrzucić zamrożony szpinak i smażyć aż do odparowania całej wody.
    W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z odrobina oleju.
    Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki i dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszając do całkowitego roztopienia się sera. Dodajemy śmietanę i doprawiamy odrobiną pieprzu.
    Odcedzony makaron dodajemy do gotowego sosu i mieszamy na patelni.

Porady

jeżeli lubimy smak czosnku sos możemy doprawić czosnkiem granulowanym. Nie dodajemy soli do sosu – ser pleśniowy jest wystarczająco słony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy