MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI

4.5 (175 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu.Można je piec, grillować, gotować.Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami.Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów.Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki: (na 3-4 porcje)

    około 20 szt. zielonych szparagów
    200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego
    2-3 ząbki czosnku
    świeże zioła (bazylia, tymianek,oregano, estragon, natka pietruszki)
    50g tartego parmezanu
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    sól i świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szparagami parmezanem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zioła 1. Najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki.
    Zacznijmy od świeżych ziół.
  • zioła 2. Posiekałam je (ach ten zapach!).
    Czosnek również, ale można go zetrzeć na tarce.
  • szparagi 3. Wstawiłam wodę na makaron.
    Powinien być al dente.

    Teraz czas zająć się szparagami.
  • pokrojone szparagi 4. Po przycięciu twardych końców
    (moje były tak świeżutkie,że prawie nie było co odcinać)
    pokroiłam je na 4-5 cm kawałki.
  • 5. Łodyżki można ugotować na parze lub w wodzie przez około 3-5 minut.
    powinny być miękkie ale jędrne.
    Pod koniec ich gotowania dodałam na około 1 minutę główki szparagów.
    Przelałam je zimną wodą.
  • makaron zioła 6. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i dodałam posiekany czosnek.
    Wymieszałam go z ugotowanym makaronem i posiekanymi ziołami.
  • makaron szparagi 7. Dodałam mój główny składnik czyli szparagi.
  • makaron szparagi parmezan 8. Wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem.
    Trzymałam wszystko przez około 3 minut na małym ogniu.
    Pod koniec wsypałam parmezan.
  • makaron ze szparagami i parmezanem 9. Gotowe!
    Na talerzu można sobie jeszcze posypać makaron parmezanem.
    Naprawdę proste i szybkie danie.
    A jakie pyszne!
    Szkoda,że szparagi są tylko przez chwilę...
    Smacznego!

Porady

Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć, a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać. Najlepiej jest je gotować w wysokim garnku tak aby główki wystawały z wody. Zmiękną i tak pod wpływem pary.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Parmezan Szparagi Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować