Makaron zapiekany z sosem szpinakowym

4.5 (182 ocen)

  • 15 min

Rewelacyjne danie, szczególnie wtedy kiedy nie ma co zrobić z resztkami wędlin, ja specjalnie zamrażam i odkładam, żeby móc zrobić to danie.

  • 15 min

Składniki:

  • 250 g makaronu
    pół opakowania mrożonego siekanego szpinaku
    4 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    ok. 10 plastrów szynki
    ok 20 dag. startego sera
    2 ząbki czosnku
    majeranek, 2 kulki ziela ang., sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sosy Dania z makaronem

Makaron zapiekany z sosem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy.
    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
  • 2. Makaron wkładamy do naczynia. Kroimy wędlinę i podsmażamy wraz z pokrojonym czosnkiem.
    W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, wodę, mleko i mieszamy, tak by nie było grudek.
    Wrzucamy szpinak w kawałkach. Kiedy się rozpuści dodajemy ser i doprawiamy do smaku.
    Cały czas trzymamy na niewielkim ogniu. Dodajemy wędlinę.
    Mieszamy.
  • 3. Powstałym sosem polewamy makaron i mieszamy.
    Wstawiamy do piekarnika na 15 min. na 170 C.

Porady

Ja mam piekarnik z termoobiegiem jeśli macie gazowe to wiadomo że musi być więcej stopni, albo dłużej. Najlepiej smakuje posypane koperkiem i pietruszką oraz podane z pokrojonym w ćwiartki pomidorem. Bardzo często używam zamrożonej wcześniej wędliny. To danie smakuje także dobrze bez wędliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować