Makaron zapiekany z mięsem mielonym (Pastitsio)

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Mięso mielone jest bardziej atrakcyjne w takiej zapiekance.....

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron: 50 dekagramów
    - masło: 2 łyżki
    - mięso mielone (wołowo-wieprzowe): 50 dekagramów
    - pomidory w puszcze: 1.5 puszki
    - wywar wołowy: 100 mililitrów
    - wino (białe półwytrwane): 150 mililitrów
    - masło: 3 łyżki
    - oliwa: 3 łyżki
    - białka: 2 sztuki
    - ser (stary olęder - starty na tarce): 20 dekagramów
    - ser (gorgonzola- rozkruszony): 10 dekagramów
    - bułka tarta (calość do mielonego): 10 dekagramów
    - cebula (duża): 1 sztuka
    SOS:
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 3 łyżki
    - śmietana: 300 mililitrów
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól: 2 szczypty
    - gałka muszkatałowa: 2 szczypty
    - pieprz: 1 szczypta
    - masło do wysmarowania naczynia: 1 łyżka
    - bułka tarta do wysypania naczynia: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron zapiekany z mięsem mielonym (pastitsio) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju złocimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy mięso, sól, pieprz,cynamon, dusimy 10 minut, co jakiś czas mieszając.Grudki mięsa rozdrabniamy widelcem. Mięso podlewamy wywarem i winem, dodajemy pomidory razem z zalewą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę, aby nadmiar płynu odparował.
  • 2. Makaron gotujemy al dente. Rozgrzewamy 2 łyżki masła i wkładamy makaron. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ser gorgonzola i 10 dkg sera tartego. Ser gorgonzola należy rozkruszyć. Delikatnie mieszamy.
  • 3. Formę smarujemy 1 łyżką masła i wysypujemy 1 łyżką tartej bułki, wykładamy połowę makaronu. Do mięsa dodajemy bułkę tartą i 5 dkg sera startego . Mieszamy i rozkładamy mięso na makaronie, przykrywamy resztą makaronu.
  • 4. Z masła, mąki i śmietany gotujemy sos beszamelowy. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz żółtka.
  • 5. Sosem polewamy makaron, posypujemy resztą ser tartego. Zapiekamy 45 minut temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować