Makaron zapiekany z mięsem mielonym (pastitsio) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanym oleju złocimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy mięso, sól, pieprz,cynamon, dusimy 10 minut, co jakiś czas mieszając.Grudki mięsa rozdrabniamy widelcem. Mięso podlewamy wywarem i winem, dodajemy pomidory razem z zalewą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę, aby nadmiar płynu odparował.
2.Makaron gotujemy al dente. Rozgrzewamy 2 łyżki masła i wkładamy makaron. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ser gorgonzola i 10 dkg sera tartego. Ser gorgonzola należy rozkruszyć. Delikatnie mieszamy.
3.Formę smarujemy 1 łyżką masła i wysypujemy 1 łyżką tartej bułki, wykładamy połowę makaronu. Do mięsa dodajemy bułkę tartą i 5 dkg sera startego . Mieszamy i rozkładamy mięso na makaronie, przykrywamy resztą makaronu.
4.Z masła, mąki i śmietany gotujemy sos beszamelowy. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz żółtka.
5.Sosem polewamy makaron, posypujemy resztą ser tartego. Zapiekamy 45 minut temperaturze 180 stopni.
Komentarze