Smaczna i szybka propozycja na obiad lub ciepłą kolację.
35 min
Składniki:
20 dag makaronu ( u mnie kolorowe świderki)
30 dag mięsa mielonego z szynki
strąk zielonej papryki
10 pomidorków koktajlowych
mała cebula
ząbek czosnku
10 dag sera feta
sos: 4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki gęstej śmietany
1 jajko
3 łyżki wody
suszona bazylia
suszone oregano
sól, pieprz
2 łyżki oleju
masło do formy
listki bazylii do dekoracji
Makaron zapiekany z mielonym i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebulka się zrumieni dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem, Duś miesząc 5-7 minut, do usmażenia mięsa.
2.Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie. Odcedż.Pomidorki umyj, paprykę pokrój w cienkie paski.
3.Wszystkie składniki na sos wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
4.Na natłuszczonej masłem formie (26cm) rozłóż: połowę makaronu, mięso mielone i pozostały makaron. Polej sosem, rozłóż pomidorki i paprykę.Posyp pokruszoną fetą.
5.Zapiekankę piecz 25-30 minut w temp.180 st. Udekoruj listkami bazylii. Podawaj na ciepło.
Porady
zamiast mięsa mielonego do zapiekanki można dodać filet z kurczaka
Komentarze