Makaron zapiekany z mielonym i fetą

4.5 (168 ocen)

  • 35 min

Smaczna i szybka propozycja na obiad lub ciepłą kolację.

  • 35 min

Składniki:

  • 20 dag makaronu ( u mnie kolorowe świderki)
    30 dag mięsa mielonego z szynki
    strąk zielonej papryki
    10 pomidorków koktajlowych
    mała cebula
    ząbek czosnku
    10 dag sera feta

    sos: 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 jajko
    3 łyżki wody
    suszona bazylia
    suszone oregano
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
    masło do formy
    listki bazylii do dekoracji


Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron zapiekany z mielonym i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielone podsmaż z cebulką 1. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebulka się zrumieni dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem, Duś miesząc 5-7 minut, do usmażenia mięsa.
  • makaron ugotuj i odcedż 2. Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie. Odcedż.Pomidorki umyj, paprykę pokrój w cienkie paski.
  • 3. Wszystkie składniki na sos wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Na natłuszczonej masłem formie (26cm) rozłóż: połowę makaronu, mięso mielone i pozostały makaron. Polej sosem, rozłóż pomidorki i paprykę.Posyp pokruszoną fetą.
  • 5. Zapiekankę piecz 25-30 minut w temp.180 st. Udekoruj listkami bazylii. Podawaj na ciepło.

Porady

zamiast mięsa mielonego do zapiekanki można dodać filet z kurczaka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować