Makaron zapiekany pod musztardowo-serowym sosem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Bardzo szybkie i smaczne danie, idealne na lekki, pożywny obiad czy kolację.

  • 10 min

Składniki:

  • - 500-600g makaronu typu spaghetti ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
    - 4 łyżki gęstej śmietany
    - 4 łyżki słodkiej śmietanki
    - 2 kopiaste łyżeczki musztardy Dijon
    - 1 łyżeczka białego cukru
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - 1 łyżeczka suszonego tymianku
    - 1 łyżeczka suszonej bazyli
    - odrobina soli i pieprzu do smaku
    - ok. 150-180g startego, żółtego sera

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron zapiekany pod musztardowo-serowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okrągłą formę (średnica ok. 20-25cm) natłuścić masłem. Ugotowany makaron wyłożyć na dno naczynia, równo na całej powierzchni. Żółty ser zetrzeć na tarce.
  • 2. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać, a następnie dodać starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
  • 3. Na makaron rozprowadzić równomiernie musztardowo-serowy sos. Zapiekać w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Musztarda Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować