Makaron zapiekany

0 (0 ocen)

Szybkie i proste danie z makaronu.Podane w małych,osobnych naczyniach do zapiekania wygląda bardzo efektownie.

Składniki:

  • 250 g dowolonego makaronu
    1 mała cebula
    150 g szynki
    2 jajka
    1 szklanka śmietany 18 %
    1/2 szklanki mleka
    125 g startego sera cheddar lub innego ostrego
    2 łyżki masła
    gałak muszkatołowa
    pieprz kolorowy
    sól

Makaron zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy drobno posiekaną cebulkę i smażymy,aż cebulka się zeszkli.Dodajemy pokrojoną drobniutko szynkę i jeszcze chwilę smażymy.
  • 3. Do miski wlewamy mleko,śmietanę.Dodajemy jajka,starty ser oraz cebulkę z szynką.Wszystko doprawiamy do smaku solą ,świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki
  • 4. W naczyniach do zapiekania układamy makaron(ja użyłam 4 małych naczyń do zapiekania).Zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na około 30-40 minut.Przykrywamy papierem do pieczenia.Po 30 minutach zdejmujemy papier,posypujemy wierzch serem i zapiekamy pozostałe 10 minut tak,aby wierzch się lekko zrumienił.
  • 5. Inspiracja:Mój własny przepis.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy