Makaron z warzywno-mięsnym sosem FIT

0 (0 ocen)

Taka moja wariacja na temat spagetti.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa (u mnie chuda szynka)
    3 marchewki
    1 cebula
    2 pietruszki
    seler
    mały por
    2 ząbki czosnku
    1 papryka czerwona
    660 ml soku pomidorowego (ja użyłam 330 ml soku wielowarzywnego i 330 ml soku pomidorowego pikantnego Dawtona z Biedronki)
    sól, pieprz
    łyżeczka papryki słodkiej
    pół łyżeczki papryki ostrej
    pół łyżeczki bazylii
    pół łyżeczki tymianku
    pół łyżeczki oregano

    ulubiony makaron (u mnie razowy penne)

Makaron z warzywno-mięsnym sosem fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Garnek z grubym dnem mocno podgrzać na gazie. Wrzucić mięso (nie dodawać tłuszczu, jeśli garnek jest dobrze nagrzany nie przypali się!). Posolić i popieprzyć. Często mieszać. Gdy mięso straci surowość, dodać pokrojoną w pióra cebulę i pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Umyć warzywa. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w niewielką kostkę. Wszystko do mięsa, chwilę podsmażyć. Zalać sokiem i dorzucić przyprawy. Dusić do miękkości warzyw (ok. 10 minut). Podawać z ugotowanym makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy