Makaron z warzywami w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron płuczemy w zimnej wodzie , odcedzamy.
2.Cebule obieramy i kroimy w koste ,por oczyszczamy i kroimy w prążki, papryke oczyszczamy marchew obieramy i kroimy w paski . W garnku rozpuszczamy masło i wrzycamy składniki po ok 10 min podsmażania wlewamy 100ml wody doprawiamy i dusimy ok 20 min.
3.SOS:W osobym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąke mieszamy do momentu aż sie zarumieni, wlewamy mleko stale mieszając żeby nie powstały grudki, w tym samym czasie rozkłócamy jajko ze śmietana i doprawiamy solą ,pieprzem i orygano ,dodajemy do masy.Całość gotujemy stale mieszając.
4.Makaron, warzywa i sos mieszamy wszystko razem. Wrzucamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego pieczemy ok30 minut w temp 180 stopni.
Komentarze