Makaron z twarogiem i cebulką

4.89 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

To ulubione danie mojego narzeczonego. Może nie wygląda zbyt efektownie, ale zapewniam, że jest smaczne :) Mnie troszkę przypomina ruskie pierogi :)

  • 40 min

Składniki:

  • 300g makaronu - u mnie tym razem kokardki, ale może być każdy ulubiony
    kostka ok 200g twarogu półtłustego
    2 duże cebule białe
    szczypiorek do posypania
    sól
    pieprz do smaku
    masło do duszenia cebulki
Wystaw ocenę:

4.89 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron z twarogiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności należy udusić cebulkę. W tym celu nalezy ją pokroić na niezbyt duże kawałki. Następnie rozgrzać patelnie i na maśle dusić na złoto. Co jakiś czas trzeba ją przemieszać zeby się nie przypaliła.
  • 2. Twaróg przełożyć do miski, popieprzyć go, posolić odrobinkę i rozgnieść widelcem.
  • 3. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Jego miękkość zależy od gustu, ja proponuję ugotować al dente. Ugotowany szybko odcedzić. Należy zrobić to dość sprawnie, żeby makaron nie wystygł za bardzo. Odcedzony makaron wrzucić do garnka w którym się gotował a następnie wymieszać z twarogiem. Ja na tym etapie trzymam garnek zawsze na włacznym gazie. Wtedy mam pewność że w trakcie mieszania makaron nie oziębi się.
  • 4. Gotowe danie przełożyć do miseczek na wierzchu układając duszoną cebulkę i zielony akcent. Tym razem u mnie szczypiorek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Makaron Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować