Makaron z tuńczykiem pod beszamelową kołderką

4.49 (200 ocen)

  • Łatwy

Rozgrzewająca, zimowa wersja włoskiej pasty.

  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron penne: 200 gramów
    - Tuńczyk w sosie własnym - puszka: 170 gramów
    - kukurydza konserwowa: 150 gramów

    - masło: 50 gramów
    - mąka pszenna: 50 gramów
    - mleko: 500 mililitrów
    - Żółty ser: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania z makaronem Ser

Makaron z tuńczykiem pod beszamelową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente, wymieszać z odsączonym tuńczykiem i kukurydzą.
  • 2. Przygotować sos: w rondelku stopić masło, wmieszać mąkę, stopniowo dolewać mleko. Sos doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i niewielką ilością soli. Na koniec dodać garść startego żółtego sera (nie całość)
  • 3. Połowę sosu wymieszać z makaronem, tuńczykiem i kukurydzą. Ułożyć zapiekankę w naczyniu żaroodpornym, zalać z wierzchu beszamelem i pokryć startym żółtym serem. Zapiekać ok. 25 minut, do zrumienienia się sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ser żółty Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować