Makaron z szynką i groszkiem

4.51 (156 ocen)

  • 10 min

Makaron kolanka w serowym sosie z szynką i zielonym groszkiem

  • 10 min

Składniki:

  • - makaron kolanka 500 g
    - opakowanie groszku mrożonego
    - 200 g szynki ogonówki
    - 2 serki topione śmietankowe po 100 g
    - 200 g śmietany 18%
    - 2 łyżki oleju
    - sól,pieprz do smaku
    - parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Szynki

Makaron z szynką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z szynką i groszkiem 1. - Makaron udotować al dente w posolonej wodzie.
    - Rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę, godać groszek.
    - Podlać odrobiną wody i dusić kilka minut.
    - Wrzucić serek topiony i rozpuścić, dodać śmietanę, przyprawić.
    - Do sosu dodać odcedzony makaron przelany ciepłą wodą, wymieszać.
    - Podawać posypany parmezanem.

Porady

Zamiast makaronu kolanka można użyć innego, np wstążki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Makaron Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować