Makaron z szyjką z indyka

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Często zastanawiałam się co ludzie robią z tego kawałka indyka. Niedawno skusiłam się i w masarni kupiłam szyję indyka. Nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Nie chciałam przekombinować. Na szczęście wyszło proste i smaczne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (dla 4 osób):
    500 g makaronu
    1 szyja indyka
    12-15 pieczarek
    2 cebule
    1 marchewka
    1 szkl śmietany 30%
    1 łyżki startego sera
    ½ łyżki tymianku
    Natka pietruszki
    Oliwa do smażenia
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Spaghetti

Makaron z szyjką z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron 1. Przygotowujemy szyję z indyka – mięso obieramy od kości. Kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone grzyby, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i posiekaną drobno cebulę.
    Gdy cebula się zeszkli dolewamy śmietany. Trzymamy na ogniu dopóki nie uzyska konsystencji kremowego sosu. Wtedy doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
  • 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy ponownie do garnka, w którym się gotował. Zalewamy sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy.
    Przed podaniem, gdy makaron jest już na talerzu, posypujemy startym serem.

Porady

W daniu można wykorzystać każdą część indyka lub innego drobiu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować