Genialna propozycja na obiad, kiedy w lodówce świeci pustkami, a jeść przecież trzeba. Sos przygotowuje się w kilka minut, w momencie, kiedy gotuje się makaron. Przepis z Kwestii Smaku.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- makaron spaghetti (na 2 porcje): 0.5 opakowania
- pomidory dojrzałe: 700 gramów
- masło: 1 łyżka
- ser (np. Parmezan, Pecorino lub inny ulubiony): 30 gramów
- bazylia posiekana: 1 łyżka
- świeżo zmielony czarny pieprz: 0.33 łyżeczki
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, włożyć pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach i ostudzić.
2.Do tej samej wrzącej wody włożyć makaron i gotować przez około 1 - 2 minuty mniej niż czas przewidziany na opakowaniu (makaron dogotuje się później w sosie).
3.Pomidory obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona wraz z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kosteczkę, wrzucić go na dobrze rozgrzaną dużą patelnię (najlepiej z wysokim brzegiem) i na dużym ogniu gotować przez około 10 - 12 minut. Jeśli nie będziemy mieszać w trakcie gotowania - woda wyparuje a w sosie pozostaną ładne kawałki pomidorów. Jeśli chcemy uzyskać gładki sos - na koniec miksujemy wszystko blenderem.
4.Makaron odcedzić zachowując trochę mniej niż 1/4 szklanki wody. Makaron i wodę dodać na patelnię z sosem i na bardzo dużym ogniu gotować przez około 1 minutę nie mieszając aż sos zgęstnieje a makaron oblepi się sosem.
5.Dodać masło (lub masło z oliwą), tarty ser, wymieszać i odstawić z ognia. Po chwili sos uzyska odpowiednią konsystencję. Można dodać bazylię i świeżo zmielony czarny pieprz. W razie konieczności doprawić solą morską.
Komentarze