Liście z młodej kalarepki zawsze wykorzystuję Odpowiednio przygotowane są bardzo pyszne Oto propozycja sosu podane z makaronem,Smaczny szybki i tani obiad
Składniki:
• liście z 2 kalarepek
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka mąki
• gałka muszkatołowa
• 1/2 opakowania sera feta
• sól
• pieprz
• 20 dag makaronu np świderki
Makaron z sosem z liści kalarepki i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Liście kalarepki beż łodyg i zgrubień pokroić w paski zalać wodą i zagotować aby dobrze sparzyć liście Sparzone liście odcedzić z wody wlać nową i gotować dalej aż liście zmiękną( Bardzo ważna czynność wymiany wody robiona w celu pozbycia się goryczki którą mają liście kalarepki )
2.• Masło rozpuścić dodać łyżkę mąki wymieszać wlać ok szklankę wody Gotować i mieszać aż powstanie gładki sos, dodać odcedzone liście kalarepki i pokruszony ser feta.Troszkę sera można zostawić do posypania dania Sos razem zmiksować blenderem dodać gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem
3.Makaron ugotować wg przepisu podawać z sosem i posypanym serem feta
Komentarze