Makaron z sosem tuńczykowo -porzeczkowym

0 (0 ocen)

Lubię odkrywać nowe smaki, stąd to nietypowe połączenie tuńczyka z porzeczkami. Otrzymany sos podany z makaronem w kształcie serc, to danie w którym można się zakochać Dodatkowo przygotowuje się je błyskawicznie.

Składniki:

  • Składniki:
    • 250 g makaronu kolorowego w kształcie serc,
    • 220 g tuńczyka w oleju,
    • 100 g czerwonej oczyszczonej, umytej porzeczki,
    • Kilka listków bazylii,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • Sól, pieprz do smaku

Makaron z sosem tuńczykowo -porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
    W trakcie gdy makaronowe serca się gotują przygotowujemy sos.
    Tuńczyka odsączamy z oleju.
    Porzeczki miksujemy z łyżką oliwy.
    Owoce łączymy z tuńczykiem. Delikatnie przyprawiamy do smaku. Listki bazylii siekamy i dokładamy do sosu.
    Makaron odcedzamy.
    Porcjujemy na talerze. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy świeżymi owocami.

Porady

Aby danie nie tylko smakowało, ale także efektownie się prezentowało można makaron ułożyć naprzemiennie z sosem. Wówczas danie podajemy w przeźroczystym naczyniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy