Szybki i smaczny obiadek w kilka minut- makaron muszelki z sosem szpinakowym z serem pleśniowym (Blue cheese) i tuńczykiem z puszki w sosie własnym.
30 min
Składniki:
* 200g szpinaku ( możne być mrożony lub świeży), ja użyłam świeżego typu "baby " szpinak,
* 100g sera Pleśniowego (Blue Cheese)- w zależności jak kto lubi ja użyłam intensywnego (strengh4),
* śmietana 18%,
* 2-3 ząbków czosnku,
* cebula,
* olej,
* sol i pieprz,
* szczypta gałki muszkatołowej,
* makaron muszelki lub inny jak kto preferuje,
* puszka tuńczyka w sosie własnym.
Makaron z sosem szpinakowo-serowym z tunczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewam przegotowana wodę z niewielka ilością soli i kilkoma kroplami oleju i gotuje makaron muszelki.
2.Średniej wielkości cebule obieramy, kroimy i smażymy na zloty kolor na niewielkiej ilości oleju. Szpinak myjemy i obieramy z końcówek (łodyżek) a następnie kroimy i wrzucamy do podsmażonej cebulki. Kilka ząbków czosnku ścieram na tarce o małych oczkach i dodaje do szpinaku (lub wyciskam przez praskę) - ja starłam na tarce w celu uzyskania intensywniejszego smaku czosnku w sosie.
3.Do podduszonego szpinaku wrzucam ser pleśniowy i mieszam do jego rozpuszczenia a następnie zalewam śmietana na końcu doprawiając dla smaku sola, pieprzem i gałką muszkatołowa. Całość gotuje jeszcze kilka minut(2-3 minuty) do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
4.Do tak przygotowanego sosu dodaje makaron, mieszam i gotowe ;-). Ja dodałam jeszcze do tego dania tuńczyka w puszce ale można jeść nawet wersje bez tuńczyka- również dobrze smakuje.
Komentarze