Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym

0 (0 ocen)

  • 5 min

Świetny przepis na szybki i smaczny obiad.

  • 5 min

Składniki:

  • 500g dowolnego makaronu
    150g mrożonego szpinaku lub garść świeżego
    2 ząbki czosnku
    1 filet z kurczaka
    300g śmietany 12%
    łyżka masła
    oliwa do smażenia
    sól, pieprz do smaku

Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Pokroić kurczaka w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
  • 3. Usmażyć szpinak na maśle. Po 2-3 minutach smażenia, dodać odrobinę czosnku i jeszcze chwilę razem dusić. Przełożyć na talerzyk i odstawić na bok.
  • 4. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę i wyłożyć kurczaka. Smażyć do miękkości, pod koniec dodać resztę czosnku, szpinak i doprawić do smaku. Chwilę razem dusić. Wlać śmietanę, wymieszać i poczekać do zagotowania.
  • 5. Gotowy sos wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy