Danie sycące, szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne.
30 min
Składniki:
250 g makaronu ( bardzo grube wstążki )
500 g brokuła
kilka gałązek świeżej bazylii
150 g sera żółtego
200 ml śmietany 30%
50 g masła
sól i pieprz do smaku
Makaron z sosem brokułowo - bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła kroimy na małe różyczki, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i kilka minut gotujemy. Następnie go odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy na nie obgotowanego brokuła, chwilę obsmażamy.
Z gałązek bazylii odrywamy listki.
2.Do malaksera przekładamy brokuła, wrzucamy listki bazylii. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3.Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na talerz nakładamy porcję makaronu, porcję sosu brokułowo - bazyliowego, posypujemy serem żółtym, dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Komentarze