Makaron z rukolą i pulpecikami

0 (0 ocen)

To pyszne i szybkie w przygotowaniu danie dla wygłodniałej rodzinki:).Osobiście bardzo lubię rukolę, ale jeśli ktoś za nią nie przepada można zastąpić jest liście liści szpinaku, czy jarmużu!

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje
    Pulpeciki:
    • 400 g zmielonej piersi z kurczaka,
    • 1 płaska łyżka kaszy manny,
    • pieprz ziołowy
    • Sól morska do smaku,
    • Szczypta majeranku,
    • szczypta oregano,
    • Olej do smażenia,
    • Bułka tarta do panierki,
    • ½ cebuli
    Dodatkowo:
    • około 300 g makaronu wstążki,
    • 3 spore garście Rukoli,
    • 1 mała cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Dania z makaronem

Makaron z rukolą i pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowany makaron 1. Mięso umieszczamy w misce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. W dalszej kolejności dodajemy przyprawy oraz kaszę.
    Tak przygotowane składniki dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy małe pulpeciki (wielkość podobna jak przy formowaniu klusek śląskich).
    Uformowane kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju do zrumieniania. Usmażone wyjmujemy. Między czasie gotujemy makaron. Gotowy odcedzamy.
  • dodanie pulpecików do rukoli 2. . Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 3-2 łyżki tłuszczu. Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Do gotowej dodajemy rukolę. Gdy ta zmniejszy swoją objętość dodajemy do niej wcześniej przygotowane pulpeciki. Całość podgrzewamy razem i doprawiamy do smaku. Na koniec do całości wsypujemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i porcjujemy na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować