To pyszne i szybkie w przygotowaniu danie dla wygłodniałej rodzinki:).Osobiście bardzo lubię rukolę, ale jeśli ktoś za nią nie przepada można zastąpić jest liście liści szpinaku, czy jarmużu!
Składniki:
Składniki na 3 porcje
Pulpeciki:
• 400 g zmielonej piersi z kurczaka,
• 1 płaska łyżka kaszy manny,
• pieprz ziołowy
• Sól morska do smaku,
• Szczypta majeranku,
• szczypta oregano,
• Olej do smażenia,
• Bułka tarta do panierki,
• ½ cebuli
Dodatkowo:
• około 300 g makaronu wstążki,
• 3 spore garście Rukoli,
• 1 mała cebula
Makaron z rukolą i pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umieszczamy w misce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. W dalszej kolejności dodajemy przyprawy oraz kaszę.
Tak przygotowane składniki dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy małe pulpeciki (wielkość podobna jak przy formowaniu klusek śląskich).
Uformowane kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju do zrumieniania. Usmażone wyjmujemy. Między czasie gotujemy makaron. Gotowy odcedzamy.
2.. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 3-2 łyżki tłuszczu. Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Do gotowej dodajemy rukolę. Gdy ta zmniejszy swoją objętość dodajemy do niej wcześniej przygotowane pulpeciki. Całość podgrzewamy razem i doprawiamy do smaku. Na koniec do całości wsypujemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i porcjujemy na talerze.
Komentarze