Makaron z pieczonym camembertem

0 (0 ocen)

Danie to jest bardzo łatwe. Potrawa przyniesie kucharzowi satysfakcję, będzie wspaniale wyglądała i pachniała oraz sprawi, że goście uznają nas za geniusza. Chociaż makaron ze stopionym serem nie jest najzdrowszym daniem, ale potrawa jest tak pyszna, że od czasu do czasu warto ją przyrządzić.

Składniki:

  • opakowanie camemberta
    2 ząbki czosnku
    rozmaryn
    50 g parmezanu
    200 g makaronu rigatoni
    150 g świeżego szpinaku
    oliwa
    sól. pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z pieczonym camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Camembert odpakować, wyciągnąć z papieru i włożyć z powrotem do drewnianego opakowania. W skórce na wierzchu wyciąć koło, podnieść je i usunąć. W to miejsce dać pokrojony w plasterki czosnek, posypać odrobiną pieprzu i skropić oliwą. Posypać rozmarynem i lekko docisnąć, aby się zanurzył w oliwie. Wstawić camembert w opakowaniu do piekarnika na 25 min aż ser się roztopi i uzyska złocisty kolor.
    W tym czasie zagotować osoloną wodę. 10 min przed wyjęciem sera wrzucić do garnka makaron i gotować wg instrukcji. Kiedy makaron się ugotuje, wrzucić do garnka szpinak na ok. 10 sekund. Odcedzić razem i wrzucić z powrotem do garnka. Skropić oliwą i dodać parmezan. Doprawić i dobrze wymieszać.
    Nałożyć makaron na talerze i polać roztopionym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować