Makaron z pesto pokrzywowym

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

pesto z chwastów? a dlaczego nie?!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pokrzywa młoda , liście i młode pędy: 1 litr
    - orzeszki piniowe: 1 łyżka
    - czosnek: 1 ząbek
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
    - starty ser typu parmezan, u mnie Dziugas: 6 łyżeczek
    - sól morska: 4 szczypty
    - pieprz świeżo mielony: 4 szczypty
    - olej rydzowy: 4 łyżki
    - olej z pestek winogron: 3 łyżki
    - makaron świderki: 30 dekagramów
    - bluszczyk kurdybanek , młode listki: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z pesto pokrzywowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron z pesto pokrzywowym 1. młode pędy pokrzywy opłukałam dokładnie, położyłam na sitku i przelałam wrzącą wodą, osączyłam dokładnie. Jeśli rośliny będą starsze to trzeba użyć tylko liści albo czubków pędów. Sparzone liście włożyłam do blendera. Dolałam sok z cytryny, piniole i olej rydzowy. Dodałam obrany, posiekany ząbek czosnku i 4 łyżeczki, czubate, drobno startego Dziugasa a także troszkę soli i pieprzu. Zmiksowałam na papkę. Miksowałam jeszcze i stopniowo dolałam oleju z pestek winogron - trudno powiedzieć dokładnie ile - sos ma być gęsty, ale lekko płynny. Na koniec doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Makaron świderki ugotowałam al'dente - ok. 6 minut, nieco krócej niż zaleca producent, ale to kwestia gustu - odcedziłam i od razu wymieszałam z pesto. Wyłożyłam na talerze, posypałam resztką sera i ozdobiłam pędami kurdybanka. Pyszne danie, polecam :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować