Makaron z papryką i kawałeczkami schabu

4.49 (168 ocen)

Propozycja szybkiego obiadu.

Składniki:

  • - około 200 g makaronu spaghetti;
    - 3-4 centymetrowe plastry schabu;
    - 1 mała cebula;
    - 1 mała żółta papryka;
    - 1 mała biała papryka;
    - 1 mała czerwona papryka;
    - kawałeczek papryczki chilli;
    - 1 łyżeczka cukru;
    - 2 łyżki sosu sojowego;
    - 2 ząbki czosnku;
    - 3-4 łyżki koncentratu lub pasty pomidorowej;
    - 2-3 łyżki oleju lub oliwy;
    - 1-2 łyżki sezamu;
    - sól;
    - pieprz.

Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z papryką i kawałeczkami schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni upraż sezam.
    Plastry schabu pokrój w cienkie paski i włóż je do miski. Dodaj 1-2 łyżki oliwy, drobno posiekane ząbki czosnku, sos sojowy, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
    Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
    Cebulę pokrój w pióra, paprykę w paski, chilli drobniutko posiekaj.
    Na patelnię rozgrzaną z odrobiną tłuszczu, wrzuć mięso i smaż do momentu, aż się zarumieni i będzie miękkie. Kolejno dodaj paprykę, cebulę, podlej gorącą wodą i całość smaż kilka minut. Następnie dodaj cukier, koncentrat pomidorowy i przyprawy, a także odcedzony makaron. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj i smaż jeszcze chwileczkę.
    Podawaj posypany uprażonym sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Papryka Schab Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować