Zrobiłam po raz pierwszy i z pewnością zrobię ponownie. Przepyszny sos dyniowy ze smacznymi dodatkami takie jak curry, groszek czy ser pleśniowy, idealny z makaronem lub ryżem.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty np. świderki: 250 gramów
- dynia bez skóry: 200 gramów
- pierś z indyka lub kurczaka: 1 sztuka
- cebula mala: 1 sztuka
- czosnek - ząbki: 2 ząbki
- groszek zielony swiezy lub mrozony: 3 łyżki
- śmietana 12 lub 18 %: 1 łyżka
- ser pleśniowy typu lazur: 2 plastry
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 1 łyżka
PRZYPRAWY:
- curry w proszku: 3 łyżeczki
- tymianek suszony (lub 1 gałązka świeżego): 2 łyżeczki
- sol, piepsz: 1 łyżeczka
- płatki chili: 1 szczypta
- papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
- pietruszka natka: 2 szczypty
Makaron z ostrym sosem z dyni, groszkiem i serem pleśń. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Godzinkę przed przygotowywaniem obiadu pokroić pierś w kosteczkę i przyprawić papryką, curry solą pieprzem i tymiankiem.
Zawinąć w folie i odstawić do lodówki .
2.Przygotowujemy wszystko co nam potrzeba, obieramy dynie i cebule, kroimy w drobną kosteczkę. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według zaleceń producenta, w tym samym czasie na łyżce oliwy podsmażamy cebulkę.
3.Gdy cebulka się już zeszkli dodajemy naszą przyprawioną pierś i wyciskamy przez praskę czosnek prosto na patelnie. Gdy mięso się usmaży dodajemy dynię, chwile podsmażamy i podlewamy odrobiną wody, dodajemy curry , tymianek oraz płatki chili i pozwalamy by się chwile dusiło pod przykryciem.
4.Gdy dynia troszkę zmięknie dodajemy groszek i jeżeli trzeba przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem, dusimy jeszcze chwilkę.
5.Dynia powinna być już mięciutka ale nie rozpadająca się, jeżeli patelnia jest sucha dodajemy odrobinę wody i dodajemy ser pleśniowy pozwalając by się rozpuścił, gdy to nastąpi dodajemy łyżkę śmietany i pietruszkę, dokładnie mieszamy i mamy gotowy sos :)
6.Sos gotowy, nie pozostaje nic innego jak wrzucić na patelnie ugotowany makaron dokładnie wymieszać i można nakładać.
Komentarze