Makaron z orzechowym sosem

0 (0 ocen)

Nigdy nie przypuszczałam, że czosnek z orzechami może być tak trafnym połączeniem.

Składniki:

  • - Miąższ z chleba 10 dag
    - Orzechy włoskie łuskane 25 dag
    - Bulion warzywny 1 szklanka
    - Sok z 1/2 cytryny
    - Czosnek 2 ząbki
    - Oliwa z oliwek 3 łyżki
    - Sól
    - Pieprz czarny mielony
    - Makaron 50 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron z orzechowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2. Orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem (aby łatwiej się obierały). Po kilku minutach odsączamy je i obieramy ze skórki, aby nie były gorzkie.
  • 3. Miąższ z chleba (bez skórki) zalewamy bulionem warzywnym. Mieszamy, aby cały miąższ był namoczony.
  • 4. Do malaksera wsypujemy orzechy i dokładamy namoczony miąższ chlebowy. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Obieramy czosnek i również wrzucamy go do malaksera. Wszystko rozdrabniamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos jest zbyt gęsty, można rozcieńczyć go niewielką ilością wody z gotującego się makaronu.
  • 5. Makaron dokładnie odsączamy, rozkładamy na talerzach i polewamy sosem orzechowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować