Makaron z łososiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy zdarza się, że moi rodzice późno wracają do domu, sama robię obiad.

Składniki:

  • ● 25 dag makaronu (penne lub świderki)
    ● 10 dag wędzonego łososia
    ● natka pietruszki
    ● łyżka mąki
    ● 20 dag śmietany 18-proc.
    ● olej do smażenia
    ● sól

Makaron z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w lekko
    osolonym wrzątku według
    przepisu na opakowaniu.
    Odcedzamy.
  • 2. Łososia kroimy
    w małe kawałki i podsmażamy
    na patelni
    na odrobinie oleju.
  • 3. Śmietanę dokładnie
    rozrabiamy
    z mąką i 2 łyżkami
    wody. Następnie
    wlewamy do podsmażonego
    łososia
    i mieszamy. Chwilę gotujemy, co pewien czas
    mieszając.
  • 4. Natkę pietruszki myjemy
    i osączamy. Kilka listków odkładamy,
    a resztę siekamy.
    Wsypujemy do sosu. Mieszamy
    i chwilkę dusimy.
  • 5. Makaron wykładamy
    na talerze i polewamy sosem.
    Dekorujemy odłożoną natką
    pietruszki.

Porady

Bezpośrednio przed podaniem makaron można wymieszać z tuńczykowym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy