To danie znika u mnie w ekspresowym tempie. Przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne jak by się wydawało. Danie to jest pyszne, sycące i z pewnością wam zasmakuje.
Składniki:
350 g makaronu fusilli
2 piersi z kurczaka
2 mniejsze cukinie
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 szkl bulionu
Do smaku:
1 płaska łyżeczka obsypki kaukaskiej
1 płaska łyżeczka przyprawy- zioła zamiast soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
olej do smażenia
natka pietruszki
Makaron z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi pokroić w kostkę, wsypać przyprawy wlać 3-4 łyżki oleju i wymieszać. Włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie gdy mięso się schładza papryki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek rozetrzeć a cukinię pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć kurczaka. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać cebulę i podsmażać kilka minut. Dołożyć papryki i ponownie podsmażać. Na samym końcu dodać cukinię, czosnek i znowu chwilę podsmażać. Do podsmażonych warzyw wlać bulion i pod przykryciem gotować do momentu aż warzywa będą al dente.
Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, ugotowany makaron i wymieszać. Trzymać na patelni aż potrawa będzie gorąca. Zdjąć doprawić ponownie do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Podajemy gorące.
Komentarze