Makaron z jarmużowym pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam jarmuż za to, że jest bardziej zdecydowany w smaku niż szpinak

  • 30 min

Składniki:

  • 375 g Linguini
    300 g jarmużu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku, rozgniecione
    100 g prażone orzeszki piniowe (można zastąpić słonecznikiem) + trochę do dekoracji
    100 g sera mascarpone
    100 g sera pecorino, startego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z jarmużowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaronu wg instrukcji na opakowaniu.
    Tymczasem dobrze umyć jarmuż, usunąć wszelkie twarde liście i posiekać z grubsza.
  • 2. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć czosnek przez 2-3 minuty, dodać jarmuż i dusić parę minut, aż trochę zmieknie. Orzeszki piniowe zblendować (nie wiem, czy to jest całkiem po polsku :-) w malakserze. Dodać mascarpone, peccorino i gałkę muszkatołową.
  • 3. Dodaj mieszaninę do jarmużu i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku.
    Makaron odcedzić i wrzucić do przygotowanego sosu. Podawać posypane peccorino i orzeszkami piniowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować