Makaron z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne i niezwykłe w swojej prostocie danie. Doskonałe w diecie bezmięsnej, a także jako odskocznia od codziennego schabowego.

  • 30 min

Składniki:

  • 250g makaronu typu rurki z pszenicy durum
    puszka groszku
    100-150ml śmietany 30%
    2 duże cebule
    ząbek czosnku
    łyżka sosu sojowego
    sól, pieprz ziołowy i czarny, papryka słodka, curry, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy groszek i wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko doprawiamy sosem sojowym, solą i przyprawami do smaku jednocześnie mieszając. Dusimy do 5min i zdejmujemy z ognia.
  • 3. Do garnka z ciepłym makaronem dodajemy sos groszkowy i mieszamy dokładnie aż część groszku wpadnie do środka makaronu.

Porady

Można podawać posypując koperkiem lub startym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować