Makaron z groszkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

1 opakowanie mrożonego groszku 30 dag wędzonego boczkudrobny makaron, np. muszelki2 cebulesólpieprzolej

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego groszku
    30 dag wędzonego boczku
    drobny makaron, np. muszelki
    2 cebule
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w niewielką kostkę i rumienimy na małej ilości oleju. Następnie kroimy w drobną kostkę cebule, dodajemy do podsmażonego boczku i lekko solimy. Mieszamy i dusimy na małym ogniu.
  • Makaron z groszkiem 2. Gdy cebula będzie lekko zeszklona, dodajemy opakowanie nierozmrożonego groszku i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Aby groszek nie przywarł do patelni, możemy wlać trochę
    wody, gotującej się na makaron. Część groszku rozgniatamy na patelni, dzięki czemu potrawa nabierze lepszego smaku i aromatu. Doprawiamy
    pieprzem.
  • 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i dodajemy do groszku z boczkiem. Mieszamy i chwilę dusimy na małym
    ogniu. Makaron z groszkiem podajemy na gorąco.

Porady

● Zamiast boczku do makaronu z groszkiem możemy dodać pokrojoną w paseczki i podsmażoną szynkę oraz pokrojone w cienkie plasterki parówki. ● Jeśli ktoś woli ostrzejsze smaki, razem z cebulą może zeszklić pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku, a danie posypać startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować