Makaron z gorgonzolą, świeżymi pomidorami i białym winem

4.5 (169 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najprostsze danie, które pozostawia "dobry finisz" na języku

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MAKARON:
    - Spaghetii lub inny ulubiony makaron (dobry jest kolorowy): 0.5 opakowania
    SOS:
    - gorgonzola (lub inny pleśniowy ser): 70 gramów
    - pomidory (bez skórki): 4 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - chilli (ilość z zależności od ostrości): 0.33 sztuki
    - oliwki czarne/drylowane: 0.33 sztuki
    - wino białe: 0.5 szklanki
    - oliwa: 3 łyżki
    - tarty parmezan: 4 łyżki
    - suszona bazylia, zioła prowansalskie, sól ,pieprz,: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z gorgonzolą, świeżymi pomidorami i białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Posiekany czosnek i chilli (bez pestek i pokrojone na malutkie cząsteczki) podsmażamy na 2 łyżkach oliwy na małym ogniu, ciągle mieszając (tak, żeby się nie spaliły). Dodajemy do tego pomidory.Smażymy kilka minut na wyższym ogniu. Dolewamy wino i dusimy ok.15 min. Dokładamy pokruszoną/pokrojoną gorgonzolę i mieszamy. Trzymamy jeszcze na ogniu ok.5min. Kiedy ser połączy się z sosem - doprawiamy solą, pieprzem, ziołami oraz pokrojonymi (w połówki lub paski) oliwkami.
    W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
    Całość nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować