Makaron z cukinią, boczkiem i groszkiem

4.5 (201 ocen)

  • 30 min

Cukinia jest warzywem o mało wyrazistym smaku, ale podsmażona na oliwie, na której wcześniej smażył się czosnek smakuje wyśmienicie! Makaron jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu, idealny kiedy nie mamy czasu lub ochoty na stanie przy garach pół dnia :).

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
    100 g wędzonego boczku
    1/3 średniej wielkości cukinii
    100 g mrożonego zielonego groszku
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    sól
    parmezan
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z cukinią, boczkiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję według przepisu z opakowania. Boczek kroję na mniejsze kawałki, cukinię w połówki plastrów średniej grubości, czosnek obieram i kroję w plastry. Zielony groszek wrzucam do miseczki, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 2 minuty, po tym czasie odsączam go i odstawiam. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju, wrzucam boczek, smażę aż zrobi się chrupiący. Wówczas odsączam go z nadmiaru tłuszczu, przekładam na talerz i odstawiam. Patelnię oczyszczam, ponownie rozgrzewam na niej 1 łyżkę oleju, wrzucam czosnek, smażę przez chwilę, dorzucam cukinię, lekko oprószam solą, smażę kilka chwil aż będzie miękka. Pod koniec smażenia dodaję boczek i groszek, podsmażam przez chwilę razem. Makaron odcedzam, wrzucam z powrotem do garnka, dodaję zawartość patelni, mieszam. Nakładam na talerze, posypuję odrobiną parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować