To, że jestem fanką makaronu, to chyba wie cała moja rodzina, bo najchętniej ich właśnie makaronem karmię. Ale na szczęście nie protestują :-)
Składniki:
400 g makaronu ( ja użyłam takich kolorowych wstążek )
1 brokuł
30 dag szynki w plastrach
1 groszek konserwowy
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
100 ml śmietany 30%
starty żółty ser
sól i pieprz do smaku
Makaron z brokułem, wędliną i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Brokuła myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy go w osolonej wodzie. Odcedzamy.
2.Masło roztapiamy na głębokiej patelni. Wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy. Smażymy na rumiano. Następnie dodajemy wędlinę pokrojoną w kosteczkę. Lekko podsmażamy. Wkładamy na patelnię brokuła. Mieszamy dość delikatnie, żeby nam się różyczki nie rozwaliły. Smażymy całość ok. 5 minut.
3.Na koniec dodajemy odsączony groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, zalewamy śmietaną, ściągamy z ognia, solimy i pieprzymy do smaku.
4.Do tak przygotowanego sosu przekładamy ugotowany makaron, mieszamy.
Porcje nakładamy na talerz i posypujemy startym serem.
Komentarze