Makaron z boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam dużo wolnego czasu, więc z przyjemnością gotuję. Bardzo lubię eksperymentować, wymyślać coraz to nowe dania.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    ● 400 g makaronu świderki
    ● 30 dag ładnego świeżego boczku
    ● 40 dag pieczarek
    ● 2 małe cebule
    ● 1 ząbek czosnku
    ● olej do smażenia
    ● przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z boczkiem 1. Boczek kroimy w niedużą
    kostkę, podsmażamy na patelni
    na rozgrzanym oleju. Na koniec dodajemy sól, pieprz,
    obrany i drobno posiekany
    czosnek.
  • 2. Pieczarki myjemy, osuszamy,
    kroimy w plasterki. Cebule
    obieramy, kroimy w piórka
    i podduszamy na patelni.
  • 3. Do cebuli dodajemy pieczarki,
    całość podsmażamy.
    Gdy będą gotowe, doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 4. Makaron gotujemy na półtwardo
    w osolonej wodzie.
  • 5. Wszystkie składniki mieszamy
    i całość podmażamy na
    patelni na małym ogniu około
    10 minut, aby wszystkie smaki
    się połączyły. Doprawiamy
    do smaku ziołami, jeśli trzeba
    dodajemy soli i pieprzu.

Porady

● Zamiast boczku możemy użyć kiełbasy lub parówek. ● Potrawa będzie doskonale smakować z gotowym sosem pomidorowym. ● Przygotowując tę potrawę, można za każdym razem zmieniać jej smak, dodając inny zestaw ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować