Makaron w sosie kurkowym z suszonymi pomidorami i pietruszkowymi pulpetami

4.5 (178 ocen)

Do sosu dodałam kurki w zalewie naturalnej. Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami komponowały się idealnie.

Składniki:

  • Pulpeciki:
    250g mięsa mielonego
    2-3 łyżeczki suszonej pietruszki lub 1/2 pęczka świeżej (posiekanej)
    1 małe jajko
    bułka tarta (ilość zależna od konsystencji)
    sól, pieprz

    Sos:
    kurki w zalewie naturalnej 200g
    5 suszonych pomidorów w zalewie
    1 średnia cebula
    250ml śmietanki 12%
    sól, pieprz

    + dowolny makaron
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron w sosie kurkowym z suszonymi pomidorami i pietruszkowymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy malutkie pulpety, które wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na talerz.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pokrojone w kostkę: cebulę i suszone pomidory. Nie potrzeba już oleju, pomidory mają go w sobie wystarczająco. Podsmażamy do zeszklenia cebuli. Zalewamy 1/4 wody i dusimy do momentu jej wyparowania.
  • 3. Dodajemy odcedzone z zalewy kurki, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.
  • 4. Do sosu przekładamy ugotowane pulpety. Mieszamy z makaronem (uprzednio ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu). Przed podaniem posypujemy pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować