Makaron w sosie cebulowym

5 (195 ocen)

  • 50 min

Ponieważ uwielbiam zupę cebulową przygotowałam makaron inspirowany tą właśnie zupą. Makaron w sosie cebulowym świetnie rozgrzewa jesienną czy zimową porą. Są potrzebne tylko 2 podstawowe składniki, a smak jest rewelacyjny, polecam

  • 50 min

Składniki:


  • 5-6 białych cebul,
    makaron muszelki 250g,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki oleju,
    6 łyżek startego żółtego sera,
    250 ml bulionu,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    sól,
    pieprz kolorowy,
    pieprz ziołowy,
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron w sosie cebulowym 1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki.
  • Makaron w sosie cebulowym 2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i wsypujemy cebulę. Cebulę szklimy, następnie oprószamy ją solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem około 30-40 minut na wolnym ogniu. Jeżeli cebula zacznie przywierać do patelni można dodać troszkę oleju.
  • Makaron w sosie cebulowym 3. Następnie wlewamy bulion, zwiększamy ogień pod przykryciem i smażymy całość (już bez przykrycia) aż połowa płynu odparuję.
  • Makaron w sosie cebulowym 4. Wówczas dodajemy ser i posiekaną natkę, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści.
  • Makaron w sosie cebulowym 5. Kolejno powstały sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy. Zamiast bulionu można użyć białego wytrawnego wina. Życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować