Makaron w kremowym sosie kiełbaskowym

0 (0 ocen)

Danie to zdecydowanie mogę nazwać polskim, bo zwiera w sobie charakterystyczne dla kuchni polskiej składniki: kiełbaskę i śmietanę. Na pewno przypadnie do gustu mężczyznom :)

Składniki:

  • 300g makaronu rurki,
    400g kiełbasy cienkiej,
    250g śmietany kremówki,
    3 łyżki startego żółtego sera,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    1 duża cebula,
    olej do smażenia.
    sól,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    ostra papryka

Makaron w kremowym sosie kiełbaskowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron w kremowym sosie kiełbaskowym 1. Kiełbasę obieramy ze skóry i rozdrabniamy ją widelcem.

  • Makaron w kremowym sosie kiełbaskowym 2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju.
  • Makaron w kremowym sosie kiełbaskowym 3. Do cebuli dodajemy rozdrobnioną kiełbaskę i smażymy kilkanaście minut co jakiś czas mieszając aż ładnie zbrązowieje.
  • Makaron w kremowym sosie kiełbaskowym 4. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • Makaron w kremowym sosie kiełbaskowym 5. Wówczas dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Całość dusimy około 2-3 minut, doprawiamy do smaku. Wtedy dodajemy starty żółty ser i połowę natki. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i rozkładamy porcję na talerze. Posypujemy resztą posiekanej natki. Danie podajemy od razu. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy