Makaron udon z kurczakiem i warzywami

4.5 (147 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Makaron Udon z kurczakiem i warzywami

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - mała marchewka: 1 sztuka
    - dynia masłowa: 100 gramów
    - zielony groszek: 100 gramów
    - zielona fasolka szparagowa: 100 gramów
    - makaron Udon: 200 gramów
    - sos rybny: 2 łyżki
    - miód: 2 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - starty imbir: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - ocet ryżowy: 2 łyżki
    - brązowy cukier: 1 łyżka
    - olej do smażenia: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron udon z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron Udon przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawimy w ciepłe miejsce. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i wkładamy do marynaty przygotowanej z sosu rybnego, miodu, czosnku, imbiru, soku z cytryny, octu ryżowego i brązowego cukru.
  • 2. Marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, dynię obieramy w i strugamy w cienkie wiórki (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw).
  • 3. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Dodajemy kawałki kurczaka razem z marynatą i smażymy przez 3 minuty. Następnie do woka dokładamy marchewkę i dynię, smażymy przez 2 minuty. Zwiększamy ogień i dokładamy zielony groszek oraz fasolkę.
  • 4. Gdy fasolka lekko zmięknie do woka dodajemy makaron. Całość dokładanie mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i podajemy natychmiast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować