Makaron smażony z jajkiem po chińsku

4.42 (204 ocen)

  • 10 min

Egg Fried Noodles czyli makaron smażony z jajkiem prosto z Chin

  • 10 min

Składniki:

  • 200-250g chińskiego makaronu błyskawicznego lub ryżowego
    1/2 pęczka zielonej cebulki
    2 łyżki ziaren sezamu
    3 jajka
    1 łyżka oleju sezamowego
    1 łyżka oleju roślinnego
    2 łyżki sosu sojowego
    odrobina liści pietruszki lub kolendry do ozdoby
    odrobina sezamu do ozdoby
    odrobina soku z cytryny lub limonki
Wystaw ocenę:

4.42 (204 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dania z makaronem

Makaron smażony z jajkiem po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy. W woku rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy makaron, przesmażamy przez około 3-4 minuty, zestawiamy z ognia. Wbijamy jajka, i ponownie przesmażamy tak aby jajka dokładanie oblepiły nitki makaronu. Ponownie zestawiamy z ognia, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, sezam oraz posiekaną zieloną cebulę. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Podajemy ciepłe posypane sezamem i posiekaną natką pietruszki lub kolendry i skropione sokiem z cytryny lub limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Makaron Sezam Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować