Makaron serowo-brokułowy z tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Błyskawiczny obiad bezmięsny, ale za to bardzo treściwy i zdrowy. Podając je dzieciom, nie dodaję sera pleśniowego. Bardzo apetyczny, kolorowy posiłek dla wszystkich domowników.

  • 30 min

Składniki:

  • - makaron świderki nr 4 ( kolorowe, duże) lub inny np. kolanka : 200-300 g
    - ser pleśniowy np. Lazur : 100 g
    - mascarpone : 1-2 łyżki
    -ser długodojrzewający np. Rubin, Bursztyn, Parmezan : 40 g
    - brokuły świeże lub mrożone ( różyczki ) : 400 g
    - marchew z groszkiem ( mrożone) : 200 g
    - tymianek świeży ( listki ) : 3 łyżki
    - sól : do smaku
    - pieprz czarny świeżo zmielony : 0,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron serowo-brokułowy z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie ugotować marchew z groszkiem. Pod koniec gotowania wrzucić brokuły, gotować do momentu, aż będą lekko miękkie, ale wciąż sprężyste ( nie dopuszczając do ich rozgotowania). Warzywa wrzucić do lodowatej wody ( w celu zachowania intensywnego koloru), dokładnie osączyć na durszlaku.
  • 2. W osobnym garnku ugotować makaron ( według zaleceń producenta). Nie przelewać zimną wodą, osączyć, wrzucić do garnka, w którym się gotował, dodać mascarpone, ser pleśniowy, tarty ser np. Rubin, świeży tymianek, pieprz i sól do smaku, wymieszać. Wrzucić warzywa, wymieszać. Podawać na ciepło. Danie posypać tartym serem i świeżym tymiankiem.

Porady

Ważne, aby nie przelewać makaronu zimną wodą, ma być gorący, aby sery mogły rozpuścić się i utworzyć sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować