Makaron pod złocistą kołderką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybko, smacznie i efektownie!

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
    1 pierś z kurczaka
    150 g zielonej fasolki szparagowej
    2 marchewki
    1 mała puszka kukurydzy
    sól, pieprz, słodka mielona papryka
    SOS:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    250 ml mleka
    2 łyżeczki musztardy
    150 g sera żółtego
    sól, pieprz

Makaron pod złocistą kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al'dente. Przelać na durszlak. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Podsmażyć na oleju. Marchew obrać, drobno pokroić, ugotować razem z fasolką. Makaron wymieszać z usmażonym mięsem, ugotowanymi warzywami i odsączoną z zalewy kukurydzą. Ser zetrzeć na tarce.
  • 2. SOS: Masło rozpuścić w rondelku, dodać łyżkę mąki, wymieszać. Zalać zimnym mlekiem. Całość podgrzać, dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Gorący sos wymieszać z musztardą i połową startego sera. Makaron z warzywami zalać sosem i posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10-15 minut najlepiej na funkcji grill w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy