Makaron po prowansalsku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Serowy, czosnkowy sos z charakterem pachnący bazylią.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron rurki: 400 gramów
    - starty ser ementaler: 100 gramów
    - ser rokpol: 50 gramów
    - czosnek ząbki: 4 sztuki
    - oliwa: 4 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - bazylia: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta

Makaron po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję al dente.
  • 2. Oliwę, sery, czosnek posiekany, bazylię ucieram razem.
  • 3. Ugotowany makaron mieszam z masłem oraz serowym sosem. Na 2 minuty wstawiam w półmisku żaroodpornym do nagrzanego piekarnika. Podaje udekorowany na talerzu listkami bazylii. Jako akompaniament prosta prowansalska sałatka pomidorowa: pomidory, oliwa, sól, natka pietruszki, bazylia, kolendra,tymianek, czosnek, sól i pieprz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy