Makaron pełnoziarnisty z warzywami i mlecznym sosem serowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taki obiad PRAWIE FIT - jeśli przymrużyć oko na ser żółty... ;) Lekki, smaczny, pożywny - czego chcieć więcej?

  • 30 min

Składniki:

  • Makaron i warzywa:

    makaron pełnoziarnisty
    marchew
    kukurydza z puszki
    groszek świeży (może być mrożony, ale z puszki już nie - nie ten smak...)
    sól, pieprz

    Sos serowy:

    250 ml mleka
    2 łyżki miękkiego masła (nie czubate)
    2 łyżki mąki pszennej
    15 dag miękkiego sera żółtego
    opcjonalnie drobny szczypiorek do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron pełnoziarnisty z warzywami i mlecznym sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente.
  • 2. Kukurydzę odsączamy. Marchewkę opłukujemy, obieramy (jeśli jest to marchew stara) i kroimy w krążki. Gotujemy ją w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dorzucając groszek i gotując razem ok. 10 minut. Wodę odlewamy, wszystkie warzywa dodajemy do makaronu.
  • 3. Gotujemy sos: w garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, intensywnie mieszając do zlikwidowania grudek. Następnie dodajemy stopniowo niewielkie ilości mleka i mieszamy. Sos zagotowujemy. Dodajemy do niego żółty ser i mieszamy aż do rozpuszczenia się sera. Zestawiamy z ognia, wrzucamy posiekany szczypiorek i przelewamy do makaronu. Wszystko razem delikatnie mieszamy i podgrzewamy.

Porady

Co do makaronu i warzyw - nie podaję dokładnej ilości, ponieważ każdy ma swoje gusta i tego chce dodać mniej, a tamtego więcej. Ja także robiłam "na oko".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować