Makaron z cukinią

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Z dużą ilością cukinii.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 250 g makaronu occhi di luppo lub innych rurek
    - 4 szkl. cukinii pokrojonej w kosteczkę
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 20 dag boczku
    - 2 pomidory
    -3 łyżki oliwy
    - 1 łyżka masła
    - ulubione zioła : bazylia, rozmaryn, oregano, pietruszka
    - sól, pieprz
    - kilka łyżek startego parmezanu

    na ok. 2 porcje

Makaron z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie i maśle podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Czosnek drobno posiekać, dodać do cebuli i boczku. Dodać cukinię, podlać odrobinę wody, posolić i dusić kilka minut aż zmięknie. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę, dodać do cukinii. Przyprawić, dusić jeszcze chwilkę.
    Makaron ugotować al dente. Wymieszać z cukinią i pomidorem. Posypać parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy